Search This Blog

02 June 2016

Essays on Beer - Leffe Triple

Bira Üzerine Denemeler - Leffe Triple


Leffe Sistemindeki yolculuğumuz devam ederken Leffe Manastırı ve Maison Leffe'den sonra sıra Cafe Leffe'lere geldi. Cafe Leffe ya da Brasserie Leffe tabelalı bu dükkanlar dünyanın değişik ülkelerinde sporadik olarak bulunmakla birlikte daha çok Belçika ve Fransa'da kök salmışlardır. Belçika'dakiler bağımsız hücre evleri şeklinde örgütlenirken Fransa'dakiler daha organize komün tarzında şebeke oluşturmuşlardır. Üretici firma ile göbek bağı bulunmayan bu mekanlara daldığımızda başımıza ne geleceğini bilmiyorum ama masaya ne geleceğini az çok tahmin ediyorum J


Brüksel'deki aşağıdan Grand Sablon meydanına bakarken Dinant'daki yukarıdan Meuse nehrine bakmaktadır. Nereye bakarlarsa baksınlar bulabildiğim Cafe Leffe'lere Google Maps Street Wiev üzerinden de baktım ve burada bir öneri yapmak istiyorum : Dar açı ile çekilmiş fotolardaki görüntülere aldanmayın, gidip çevresini gördüğünüzde beklediğinizi bulamayabilirsiniz !


Abbaye de Leffe SA tarafından Belçika'da üretilen Triple Ale tipi berrak koyu sarı renkteki bu birayı bardağına doldurduğumda üzerinde krem renkte 2 parmak kalınlığında köpük oluştu. İlk yudumda tatlı limoni koku ile birlikte maya, böğürtlenden zengin kır meyveleri, az baharat ve tropikal meyve izleri ile birlikte derinden gelen karamel tadı alınmakta. Bardak içinde yudum yudum yol alırken köpük arkasında yer yer dantel formasyonu bırakarak hızla kayboluyordu. Her yudum sonrası muz, vanilya ve portakal kabuğundan oluşan bir aroma derinlerden yüzeye çıkarak ağzıma burnuma yayıldı. % 8.5 luk alkol oranı iyi dengelenmiş ve içerken anlaşılmıyor ancak sonradan farkediliyor. Şerbetçiotu acılığı yerine hafif bir tatlılık ve düşük asidite ile birlikte yüksek karbonasyon olaya noktayı koydu. 

Orta gövdeli bu biraya toplamda 85/100 puan veriyor ve çok iyi (85-89) olarak değerlendiriyorum.


Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.0206 ... to be continued