Search This Blog

05 March 2017

Essays on Beer - Bohemia Regent Premium Lager

Bira Üzerine Denemeler - Bohemia Regent Premium Lager



Bohemya adını duyduğumuzda aklımıza önce Alexander Dubcek ve Prag Baharı sonra Ludwig Moser ve Bohemya Kristalleri daha sonra Pilsen şehri ve Pilsener Biraları gelir. Bohemya tarih boyunca farklı devlet yapıları içinde yer alsa da bugün Moravya ve Silezya ile birlikte Çek Cumhuriyeti'ni oluşturan üç bölgeden biridir. Bu denememizde Çek biraları ve Bohemya'ya tahmin edilenin aksine Pilsen şehrinden değil Trebon üzerinden giriş yapıyoruz.



Trebon'da küçük bir göl kenarında yer alan Regent Bira Fabrikası 1379 yılında kurulmuştur. Zaman içinde ihtiyaca cevap verecek şekilde yıkım ve yapımlara uğramış, üretimi üst noktada Avrupa şehirlerine katar katar bira göndermekten savaş zamanlarında durma noktasına kadar gelmiş, siyasi yapıdaki değişikliklere paralel olarak kişisel ve kurumsal sahip değiştirerek sonunda bugünkü aile şirketi yapısına ulaşmıştır. Regent adının 15. yüzyılda Rosenberg ailesi adına bölgeyi yöneten ( Regent of Rosenberg ) Jakup Krcin'den geldiği yazılmaktadır.



Bira fabrikasını biletinizi aldıktan sonra rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Üstelik tur sonunda bira tadımı ve 3 adet 35 lik biradan oluşan hediye paketi bedava ! Kuruluş içinde bira eşliğinde yemek yiyebileceğiniz bir mekan ile hediyelik eşya ve bira satan bir dükkan bulunmaktadır. Bu arada cuma akşamları canlı müzik olduğunu da söylersem sanki kaymaklı ekmek kadayıfı gibi olacak. Çek Cumhuriyeti'ni ziyaret etmek isterseniz birayı almanlardan önce keşfettiklerini ve çeklerin kişi başına bira tüketiminde dünya birincisi olduklarını ( 2014 yılında 142.6 litre/yıl ) unutmamanızı dilerim J



Babasının Koçu tarafından babasına hediye olarak getirilen ve Bohemia ( Pivovar ) Regent a.s. tarafından Çek Cumhuriyeti'nde üretilen Çek Pilsener tipi bu birayı buzdolabında +4 dereceye soğuttuktan sonra zamanın geldiğini anladım. Yaz gününde elimde tuttuğum bardaktan at kişnemeleri, kılıç şakırtıları, toz, duman ve insan höykürmeleri arasında bir yudum aldığımda kale duvarlarındaki taşlar gibi buz gibi oldum. Zafer kazanmış komutanlar misali üzerindeki ince beyaz köpükle karşımda duran berrak koyu sarı renkteki biraya bir daha saldırdım. Paslı toprak kokusu ve ince kıyılmış nebati aroma eşliğinde şerbetçiotu baskın maya tadı ile devamında damakta ve boğazın derinliklerinde bir süre devam eden buruk acılık ... asidite hafif, karbonasyon orta, alkol % 5 olmasına karşın içimi tok ve ferahlatıcı bir karışım. Bir Budweiser Budvar ya da Pilsner Urquell değil ama sonuçta aynı mahallenin çocuğu.


Prag yolculuğumun taşlarını döşemeye başlayan bu biraya toplamda 80/100 puan veriyor ve iyi (80-84) olarak değerlendiriyorum.



Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir


In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2017.0503 ... to be continued