Search This Blog

24 July 2016

Essays on Beer - Leffe Rituel 9

Bira Üzerine Denemeler - Leffe Rituel 9


Elimdeki son şişeyi mideye indirmeden önce Leffe markasının zaman tünelindeki kurumsal pit stoplarına göz atmadan geçemedim. Büyüklerimiz ne oldum dememeli ne olacağım demeli derken ne olduğunun farkındalar mıydı bilemem ama bu yolculuğun 1240 yılında Belçika'nın Dinant şehrindeki bir manastırda başladığını biliyorum. Yüzyıllar boyunca başa gelen onca olmaz işten sonra unutulmaya adım kala küllerinden yeniden doğan Leffe 1952 yılında yapılan anlaşma sonucu Overijse'de Lootvoet Biracılık tarafından tekrar üretilmeye başlanıyor. 1977 yılında nefesi tükenen Lootvoet Biracılık kendine Artois Biracılık içinde yer bulunca üretim Mont-Saint-Guibert'e taşınıyor. 1987 yılında Artois ve Piedboeuf birleşmesinden belçikalı dev Interbrew, 2004 yılında belçikalı Interbrew ile brezilyalı Ambev birleşmesinden uluslararası dev InBew ve 2008 yılında InBew ile amerikalı Anheuser-Busch birleşmesinden global dev AB InBew ortaya çıkıyor. Günümüzde Leffe ürünleri AB InBew menüsünde global, uluslararası ve lokal olarak sınıflanan 200 den fazla farklı bira ile birlikte yer almaktadır.


Bugün küresel bira pazarına baktığımızda, aşağıdaki grafiklerde belirtildiği gibi, hızlanan bir tekelleşme görmekteyiz. Üreticilerin pazar payları hakkında farklı parametrelerle oluşturulmuş ve farklı coğrafi bölgeleri kapsayan pek çok araştırma bulunmakla birlikte bunların hemen hemen tamamı parayı veren düdüğü çalar şeklinde listelenmektedir. Ayrıca 2015 yılında AB InBew'in yaptığı satın alma önerisi SABMiller tarafından kabul edilmiş ve bu birleşmenin yasal süreci halen devam etmektedir. Grafikleri bu bilgi eşliğinde tekrar okuduğumuzda dünya genelinde kartların tekrar karıldığını görmekteyiz. Ancak tekelleşme bu hızla devam ederken açık kaynaklardan bulabildiğim kadarıyla son zamanlarda butik biralar ile yüksek alkollü biralara olan ilginin giderek arttığı görülmektedir. Bu bölümü zenginin parası züğürdün çenesi yorardan hareketle biranızı yudumlarken muhabbetiniz daim olsun diyerek noktalıyorum J


Abbaye de Leffe SA tarafından Belçika'da üretilen Belgian Strong Pale Ale tipi bu birayı bardağa doldururken, etiketindeki gece mavisinden midir yoksa içerdiği yüksek alkol oranından mıdır bilmem, büyük umutlar içindeydim. Berrak koyu sarı renkteki biranın üzerini örten 2-3 parmak kalınlığındaki köpük arkasında dantel formasyonu bırakarak çok çabuk kayboldu. İlk yudumda alınan ekşi-tatlı meyvemsi ve biraz mayamsı tad yoğun alkolik etki altında eziliyor. Devamında damakta derinden gelen vanilya, muz ve badem aroması ile hafif acılık alınıyor. İlginç olan içerken tatlı içtikten sonra acı tadın ön planda olması ama % 9 alkol oranı her zaman ben buradayım diye rahatsızlık veriyor. Orta derecede asidite ve karbonasyon içeren orta gövdeli biranın içimi bana her yudumda Tuborg Kırmızı'yı hatırlattı.

Alkol özürlü bu biraya toplamda 75/100 puan veriyor ve idare eder (70-79) olarak değerlendiriyorum.


Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.2407 ... to be continued

13 July 2016

Essays on Beer - Leffe Radieuse

Bira Üzerine Denemeler - Leffe Radieuse


Leffe serisine başlarken kullandığım "Leffe bir abbey birasıdır ama bir trappist birası değildir ya da her trappist birası abbey birasıdır ama her abbey birası manastırda üretilmez" şeklindeki önermeyi bu aşamada hafiften açmak istiyorum. Önceleri manastırda üretilen ya da manastır tarzında üretilen biralara bu ad verilirken 1997 yılında ITA (Uluslararası Trappist Birliği) nin kuruluşundan sonra abbey biraları yeniden tanımlanmıştır.

* Trappist olmayan bir manastır tarafından üretilen ya da
* var olan bir manastır ile yapılan anlaşmaya göre ticari biracılık kuruluşu tarafından üretilen ya da
* ticari biracılık kuruluşu tarafından kapatılmış veya hayali bir manastır adıyla üretilen ya da
* ticari biracılık kuruluşu tarafından özel bir manastır adı belirtilmeksizin manastır tarzını andıran bir marka verilerek üretilen biralar "abbey biraları" olarak tanımlanmakta ve günümüzde 18 kadar sertifikalı marka bulunmaktadır.



Abbaye de Leffe SA tarafından Belçika'da üretilen Belgian Strong Dark Ale tipi bu birayı bardağa koyarken dikkatimi çeken şey ortama yayılan yoğun aromatik kokusu oldu. Koyu kırmızı bakır renkteki biranın üzerinde yer alan 4 parmak kalınlığındaki kaba vakuoler köpüğün bir kısmı içerdiği yoğun karbonasyondan kaynaklanıyordu. İlk yudumda hafif tatlı daha çok ekşi böğürtlen, sumak, kişniş ve karanfil tadı ile devamında mayalı ekmek, vanilya ve hafif muz tadı alınmakta. Bir süre sonra derinden gelen alkol sıcaklığı ve damakta ortaya çıkan şerbetçiotunun hafif acılığı sahne almakta. Bardaktaki yukarıdan aşağıya yolculuğum devam ederken köpük arkasında belirgin dantel formasyonu bırakarak yavaş yavaş ortamı terketti. İyi dengelenmiş % 8.2 alkol oranı ile hafif asidite ve orta-yüksek derecede karbonasyon içeren orta gövdeli biranın içimi beklentileri karşılıyor.

Bu biraya toplamda 85/100 puan veriyor ve çok iyi (85-89) olarak değerlendiriyorum.



Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve Kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.1207 ... to be continued