Search This Blog

24 August 2016

Essays on Beer - Tuborg Gold

Bira Üzerine Denemeler - Tuborg Gold


Bu memleketin insanları yıllar yılı her konuda farklı noktalarda yer almışlar ama her zaman "Yok Aslında Birbirimizden Farkımız Ama Biz Osmanlı Bankasıyız" diyerek yollarına devam etmişlerdir. Benzer şekilde 70'lerden beri süregelen Efes mi Tuborg mu probleminin çözümünde içtiklerinin bira olduğunu anladıklarında sorun kalmamıştır. Eskiden bira bakkallarda satılırdı ve bira istediğinizde önünüze tombul şişeyi dayarlardı. Efes yerine Tuborg istiyorsanız özellikle belirtmeniz gerekirdi. Ayrıca Tuborg şişeleri depozitosu daha fazla olduğu için bir şeyler toplayıp satan çocuklar arasında daha geçerliydi. Bilimsel bir yaklaşımla lineer akselerasyon kapsamında incelediğimizde "Kral Bira Lüks Bira" noktasından hereketle "Adam Gibi Bira" noktasına ulaşıncaya kadar Efes'in tozunu yutan Tuborg son yıllarda olması gerektiği yere doğru hareketlenmiş ve pazar payının % 20'yi aşması üzerine mahallenin dayısı "Bira Olmak Kolay Efes Olmak Zor" şeklinde takozlama operasyonuna başlamak zorunda kalmıştır. Tüketici olarak bizler de "Onun Bunun Derdi Bizi mi Gerdi" diyerek pazardaki bira çeşitliliğinde artışa yol açan bu tatlı rekabeti hayırlara vesile olması açısından tebessümle izlemekteyiz.


Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayi AŞ tarafından Türkiye'de üretilen Euro Pale Lager tipi bu birayı bardağa doldurduğumda üzerinde 2 parmak kalınlığında beyaz renkte köpük oluşuyor. Köpüklü ortamın biraz oturmasını bekledikten sonra berrak sarı renkteki biraya doğru hareketleniyor ve "bildiğimiz bira kokusu" eşliğinde ilk yudumu alıyorum. Hafif ekşi daha çok tatlı maya ve malt aromasını takiben yuttuktan sonra derinden gelen belli belirsiz şerbetçiotu acılığı dışında bir şey algılamıyorum. Orta derecede asidite ve karbonasyon ile % 5 alkol içeren ince gövdeli biranın bitişi fazla uzun sürmüyor ama sıcak yaz günlerinde insanı fazlasıyla mutlu ediyor. Köpüğü ise arkasında fazla bir şey bırakmadan bardağın yarısından sonra ortadan kayboluyor. Yudum yudum bardağın dibine doğru ilerlerken çocukken evdeki camlı büfede yan yana duran uzun ince bardaklarını ve yasaksız eski güzel günleri hatırlıyorum. Ayrıca eski şişenin yeni şişeden daha zarif olduğunu, hangi tip şişe kullanılırsa kullanılsın mutlaka eski tip kapak kullanılmasını ve albeni yönünden etiket tasarımının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu biraya toplamda 75/100 puan veriyor ve idare eder (70-79) olarak değerlendiriyorum.

Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.2408 ... to be continued

No comments:

Post a Comment