Search This Blog

11 October 2016

Essays on Beer - Robinsons Old Tom

Bira Üzerine Denemeler - Robinsons Old Tom‍‍


Merhaba dünyalılar ! Bu gün zamanda yelken açarak 1800'lerin İngiltere'sinde Stockport şehrine dönüyoruz. Öykümüz William Robinson'un 1838 yılında, kendi toprağı üzerindeki, Unicorn Inn adlı barı satın alması ve büyük oğlan George'un burada bira üretimine soyunmasıyla başlıyor.


1859 yılında dümene geçen küçük oğlan Frederic arka tarafdaki depoyu satın alarak işleri büyütmeye karar veriyor ve 1860'larda Robinsons biraları çevredeki pek çok barda bulunur hale geliyor. Bir süre sonra da ürettiği biraların satış koşullarının kalitesini kontrol etmek gibi "tamamen duygusal" bir kararla, 1878 yılından öldüğü 1890 yılına kadar, 12 özel barı satın alıp düzenliyor ve üretimden satışa zincir biracılığın temelini atıyor. Zaman içinde irili ufaklı bir kısım biracılık tesislerini bünyesine katarak üretimini arttıran Robinsons hanedanı bugün 5. ve 6. kuşak olarak geniş bir çevrede 300 den fazla mekanı kontrol etmekte ve 150 den fazla ülkeye satış yapmaktadır.


Tarihi bira fabrikası bugün hem üretim hem müze hem de bar olarak kullanılmaktadır. Ücreti karşılığında haftanın belirli günleri 15-20 kişilik gruplar halinde kabul edilen meraklılar yaklaşık 1 saat süren tur boyunca rehber eşliğinde üretimin her aşaması hakkında bilgi sahibi olmakta, eski bakır ekipman ile yeni paslanmaz çelik ekipmanı kıyaslamakta ve bir çok tarihi obje ile birlikte uzun yıllar bira dağıtımı yapmış atların son örnekleri olan Regent ve Royale'i görmektedirler. Tur sonunda 3 farklı biradan oluşan tadım aşamasını tamamlayanlar isterlerse bara geçerek bira ve geleneksel lezzetler eşliğinde karınlarını doyurabilmekte ya da satış bölümünde çoktan seçmeli biralar ve hediyelik eşyalar arasında kaybolabilmektedirler.


Old Tom ilk olarak 1899 yılında üretilmiştir. Üretildikten sonra baş demleme ustası bahçede güneşlenen fabrikanın yaşlı kedisi Tom'u şişenin üzerine kazıyarak ölümsüzlüğe yolcu etmiştir. 117 yıllık yolculuğunda bugün de, müzedeki el yazması defterde korunan, 1899 yılındaki ilk tarife göre üretilmektedir. World Beer Awards yarışmasında 2009 yılında aldığı World's Best Beer, World's Best Ale ve World's Best Dark Ale ödüllerinin yanısıra girdiği diğer yarışmalardan da pek çok ödül kazanmıştır. Ölümsüz Yaşlı Kedi bugün yalnız olmayıp Chocolate Tom ve Ginger Tom adlı arkadaşları bulunmaktadır.



Frederic Robinsons Ltd tarafından İngiltere'de üretilen Old Ale tipi bu birayı bardağa doldurduktan sonra uzun süre şişenin içinden çıkacak kedi'yi bekledim. Baktım gelen giden yok 1 parmak kalınlığında vakuoler krem renkteki köpük altına saklanan koyu kızıl kahve renkteki birayı yudumladığımda damarlarıma yayılan huzurla güneşlenen kedi'nin yıllar içinden süzülüp gelen ruhuna ortak oldum. Bardak içini doldurarak burundan giren hafif tatlı, meyvemsi, biraz mayamsı, biraz da ormansı kokuyu takiben ağzımın içini dolduran karanlık meyveler, tatlı maya, az yanık karamel, bitter çukulata, vanilya, esmer ekmek ve baharat tadıyla kendime geldim. Gözlerim arkasında bir şey bırakmadan kısa zamanda bardağı terk eden köpüğe bakarken damağımdaki derinden gelen şerbetçiotunun hafif acılığı ve az şekerli kahve tadı olaya noktayı koydu. Hafif-orta derecede karbonasyon içeren biranın % 8.5 luk alkol oranı kedi gibi şişe içine çok iyi gizlenmiş ve ancak içtikten sonra yanaklarınızda ısı şeklinde ortaya çıkıyor.

Kedi ruhu taşıyan bu ödüllü biraya toplamda 90/100 puan veriyor ve süper (90-94) olarak değerlendiriyorum.


Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir.

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.1010 ... to be continued

No comments:

Post a Comment