Search This Blog

25 October 2016

Essays on Beer - Mythos

Bira Üzerine Denemeler - Mythos


Gökyüzünün bulutlanıp havaların soğuduğu ve yaprakların renkten renge girip sonra da döküldüğü bu hazan mevsiminde sabahları ne giysem diye düşünürken ya da dumanı tüten bir bardak çayı yudumlarken aklıma güneşli yaz günleri gelir ve yüzümde tatlı bir gülümseme ile gözlerim bir an için sonsuz maviliklere uzanır. Devamında Altın Post'un peşindeki Argonot'lar gibi Ege'nin karşı yakasında dolanırken Siren'lerden kurtulup önüme ilk çıkan taverna gölgesine demir attığımda karşıma yeşil renkli bir "efsane" çıkar : Mythos !



Mythos Biracılığın kökleri 1968 yılında kurulan ve Alman Henninger biralarının dışalımını yapan Henninger Hellas SA şirketine uzanır. 1992 yılında el değiştiren şirket 1994 yılında Northern Greece Brewery Ltd adını alır ve yerel bir bira yapmak için çalışmalara başlar.


İlk olarak 1997 yılında üretilen Mythos'un pazardaki başarısını takiben şirket 2000 yılında Mythos Biracılık adını alır ve 2008 yılında Carlsberg Grubuna katılır. Bugün Selanik'te üretimine devam eden şirket bu ödüllü yunan birasını yurtiçinin yanısıra yurtdışına da pazarlamaktadır.



Mythos Brewery SA tarafından Yunanistan'da üretilen Euro Pale Lager tipi güneş deniz ve kum kokan bu bira Ege denizi kıyısında ya da Ege denizi hasretiyle içilmelidir yoksa efsaneyi anlamakta güçlük çekersiniz. Sıcak bir yaz günü bardağa doldurduğunuzda üzerinde 2 parmak kalınlığında beyaz renkte köpük yer alır. Berrak sarı renkteki bira yudum yudum eksilirken köpük arkasında ince dantel formasyonu bırakarak onu takip eder. Kompleks biralardaki aromayı aramayın bulamazsınız ama bir yudum alırsınız ne fazlası vardır ne de eksiği. Biraz malt ve şerbetçiotu ile biraz elma ve badem aroması orta derecede asidite ve karbonasyon eşliğinde içinizi doldurur. Hafif tatlı-ekşi ince gövdeli biranın içimi insanı rahatlatır. Geride damağınızdaki hafif acılık ile birlikte rüzgarla savrulan ufka dalıp giden bakışlarınız kalır.

% 5 alkol içeren bu biraya toplamda 75/100 puan veriyor ve idare eder (70-79) olarak değerlendiriyorum.



Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir.

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.


doctor's log : stardate 2016.2510 ... to be continued

No comments:

Post a Comment