Search This Blog

02 December 2016

Essays on Beer - Birra Moretti

Bira Üzerine Denemeler - Bira Moretti


Ege güneşi altında güneye yelken basarken Mora'yı döndükten bir süre sonra ufukta Roma toprakları belirmeye başlar. Karaya ayak basıp kıchınız sandalyeyle buluştuğunda "una birra, per favore?" çağrınızın karşılığı olarak masanıza Birra Moretti konulmuyorsa ya da Türkiye'den geldiğinizi söylediğinizde servis yapan arkadaş "mamma, li Turchi!" diye geyik yapmıyorsa rotadan saptığınızı düşünebilirsiniz.



1859 yılında İtalya'nın Friuli bölgesi henüz Avusturya-Macaristan İmparatorluğu hakimiyeti altındadır. Bölgede ulusal direniş sürerken 37 yaşındaki Luigi Moretti Udine şehrinde bir bira ve buz fabrikası kurmaya başlar. 1860 yılının yaz ayları geldiğinde ilk Moretti şişeleri raflar ve masalar üzerinde biterken bira alemindeki yolculukları daha yeni başlıyordu.



1942 yazının güneşli bir gününde Luigi'nin kuzeni Lao Menazzi Moretti elinde fotoğraf makinası Udine sokaklarında dolaşırken Trattoria Boschetti önünde birasını yudumlayan efendi bir adam görür. Fotoğrafını çekmek için izin isteyip karşılığında ne istediğini sorduğunda aldığı cevap karşısında şaşırır ... "cal mi dedi di bevi, mi baste - bana bir bira alsan iyi olur" diyen bu bıyıklı adam o günden beri Birra Moretti etiketlerinde birasını yudumlamaya devam etmektedir.



Güneylilerin iyi şarap kuzeylilerin iyi bira yaptıkları söylense de insan sıcak havalarda birayı kafaya dikip serinlemekten başka bir şey düşünmez. Bu durumda Moretti'nin birasının kızgın güneş altında ve biraz da ulusal heyecanla çizmeyi baştan başa katetmesi zor olmamıştır. İtalya'nın kuzeyinden çıkan Birra Moretti kısa zamanda Sicilya'nın batı ucuna kadar ulaşmış ve 1996 yılında Heineken tarafından yutulduktan sonra bugün pek çok ülkeye ihraç edilmektedir.



Heineken Italia S.p.A. tarafından İtalya'da üretilen Euro Pale Lager tipi bu birayı İtalya tatillerinin sıcak yaz günlerinde su niyetine içmek sevaptır. Berrak açık sarı renkli biranın üzerinde 2 parmak kalınlığında arkasında iz bırakmadan kısa zamanda kaybolan beyaz renkte köpük yer alır. Çoğu zaman köpük bardağı terketmeye fırsat bulamadan biranın bardağı terkettiği söylenir. İnce gövdeli orta derecede asidite ve karbonasyona sahip birayı mideye indirdiğinizde ağzınızda hafif tatlı malt ve şerbetçiotu tadı kalır. Genellikle ilk şişe insanı kesmez acilen ikincisi istenir. Bir süre sonra ruhunuz huzura kavuşup arkanıza yaslandığınızda elinizde tuttuğunuz boş şişeye bakarken Mike Hammer hikayelerindeki yavruları hatırlar ve "mamma mia" diye sayıklamaya başlarsınız J

% 4.6 alkol içeren bu biraya toplamda 75/100 puan veriyor ve idare eder (70-79) olarak değerlendiriyorum.


Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.0212 ... to be continued

No comments:

Post a Comment