Search This Blog

26 April 2016

Essays on Beer - Leffe Brune

Bira Üzerine Denemeler - Leffe Brune


Dinant şehrindeki Leffe Manastırı Meuse nehrinin doğu yakasında yer alırken Maison Leffe ise nehrin batı yakasında yüksekçe bir tepe üzerinde yer almaktadır. Tahmin edilenin aksine eski ya da yeni Leffe Manastırı ile ilgisi bulunmamaktadır. Ancak yeniden düzenlenen eski bir Dominican manastır-yetimhane binasının otel ve restoran dışındaki bölümünü oluşturmaktadır.



Mevsimine göre değişmekle birlikte müze pazartesi ve özel günler dışında hergün açıktır. Biracıların ve kültür turlarının Belçika'da sıklıkla uğradıkları yerlerden biridir. Leffe'nin tarihçesi ile biracılığın obje ve görsellerle anlatıldığı bölümden sonra kapalı ya da açık mekanlarda bira tadımı yapılmakta çıkışta ise 1 adet Leffe bardağı hediye olarak verilmektedir.



Zamanı geldiğinde şişeyle birlikte masanın başına oturduğumda sarışında duyduğum heyecanın bir parça gerilediğini farkettim. Abbaye de Leffe SA tarafından Belçika'da üretilen Belgian Dark Ale tipi bu bira için neden kendi bardağını kullanmadım bilmiyorum ama bardağı ışığa tuttuğumda biranın berrak kahve renkte olduğu ve içindeki kabarcıklar kolaylıkla farkediliyordu. Üzerinde yer alan 3 parmak kalınlığındaki krem renkte vakuoler köpük daha bir yudum almadan sanki alçalmaya başlamıştı. Bardağa yaklaştığımda biraz meyvemsi biraz şekerli ama daha çok karamelden zengin bir aroma burnumdan ciğerlerime kadar ulaştı. İlk yudumda baskın şeker kokusu yerini hafif ekşi maya ve dumanlı meyveler ile derinden muz ve karanfil tadına bıraktı. Şerbetçiotuna ne oldu diye düşünürken arkadan hafif acılık ve tekrar belirgin karamel tadı ortaya çıktı. Köpük hızla irtifa kaybederek arkasında bıraktığı belirgin dantel formasyonu ile bardağın yarısına doğru gözden kayboldu. Düşük asidite, orta derecede karbonasyon ve % 6.5 alkol içeren hafif-orta gövdeli biranın içimi keyifli.

Karamel baskın bu biraya toplamda 80/100 puan veriyor ve iyi (80-84) olarak değerlendiriyorum.



Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.2604 ... to be continued

23 April 2016

Essays on Beer - Leffe Blonde

Bira Üzerine Denemeler - Leffe Blonde


Dur bakalım arkadaş ! Bugüne kadar lager ya da pilsen türünden başka bira içmediysen ve ale sözcüğünü yalnızca kare bulmacalardan hatırlıyorsan derin bir nefes alıp duracaksın çünkü biranın kutsal topraklarından gelen bir şeyle karşılaşmak üzeresin ! Bak bakalım ne yazıyor şişenin üzerinde : Leffe ve genellikle aynen yazıldığı gibi lef-fe diye okunur. Leffe bir abbey birasıdır ama bir trappist birası değildir ya da her trappist birası abbey birasıdır ama her abbey birası manastırda üretilmez. Bu noktada devreler fazla ısındıysa kasmayın, biranızdan bir yudum alıp okumaya devam edin ve güzel günler göreceğiz çocuklar diye mırıldanırken havalanacak mutlu bir yusufçuğu düşleyin J


Leffe Manastırı Premonstratensian rahipler tarafından 1152 yılında Belçika'nın güneyindeki Dinant şehrinde Meuse ırmağı kenarında kurulmuş ve 1240 yılına gelindiğinde yönetimdeki rahiplerin kararıyla önceleri hacıların sağlığı için daha sonra manastırın masraflarına katkı amacıyla bira üretimine başlanmıştır. Manastır 1460 yılında sel 1466 yılında yangın ve 1735 yılında konaklayan askerler tarafından kısmen tahrip edildikten sonra Fransız Devrimi'ni takiben 1794 yılında boşaltılarak kaderine terkedilmiştir. 1902 yılında rahipler geri dönmüş ancak yeni manastırın kurulması 1929 yılına kadar devam etmiştir. 1. ve 2. Dünya Savaşları döneminde bira üretiminde kullanılan malzemelerin çoğu eritilerek silah yapımında kullanılmış ancak bu özel biranın kuşaktan kuşağa aktarılan formülü ve üretim teknikleri unutulmamıştır. Manastır, geçmişden gelen bu bilgi birikimini kullanarak, 1952 yılında türünün ilk örneği sayılan bir anlaşmayla Lootvoet Biracılık ile Leffe biralarının ortak üretimine başlamıştır. Zamanla gerçekleşen şirket satın almaları ve birleşmeleri sonucunda bugün Leffe serisi biraların tamamı uluslararası bira devi AB InBev bünyesinde yer alan InBev Belgium tarafından Belçika'nın Leuven şehrindeki Stella Artois tesislerinde üretilmektedir.



"Babasının kızının" babasına yılbaşı hediyesi olarak uygun gördükleri bavul içinden birer birer dışarı çıkarken geç oldu ama güç olmadı diye düşünüyordum. Gerçi bir kısmını market raflarından tanıyordum ama bardaklar kaymaklı ekmek kadayıfı gibi cuk oturdu. Şişeler ve bardaklarla bir kaç gün bakıştıktan sonra bir sabah elim Blonde'a uzandı, yavaşca alarak buzdolabının kapağına koydum. Bardaklardan birini durulayıp kuruladıktan sonra bilgisayarın başına geçip beklemeye başladım. Günlük standart turumu tamamladığımda saate baktım - Tanrım zaman geçmiyor ! Evin içinde sanki havalandırma avlusundaymışım gibi dolanırken hanım elime listeyi tutuşturunca rahatladım. Kısa zamanda giyinip kendimi sokaklara vurdum ve bakkal manav market derken alışverişi tamamlayıp eve döndüm. Buzdolabına yönelip şişenin kıvama geldiğini gördükten sonra şişe bardak ve açacak üçlüsüyle birlikte balkona çöktüm. 

Abbaye de Leffe SA tarafından Belçika'da üretilen Belgian Pale Ale tipi bu biranın kapağını açıp yavruyu bardağa attığımda ortama kadınların meyve çayları benzeri biraz limoni, biraz yabani meyvemsi, biraz isli ve biraz da baharatlı bir koku yayıldı. Berrak koyu altın sarısı renkteki biranın üzerini örten 2 parmak kalınlığındaki kremsi köpük arkasında ince dantel formasyonu bırakarak bardağın yarısına gelmeden kayboldu. İlk yudumda ağızda böğürtlen ağırlıklı kır meyveleri, biraz karanfil ve ekşi-tatlı maya tadı alınıyor. Arkasından olaya damaktaki karamel, vanilya ve derinden muz aroması eşlik ediyor. % 6.6 alkol oranı ve şerbetçiotu acılığı bu koku ve tad cümbüşü arasında inanın kayboluyor. Orta gövdeli, asiditesi az, karbonasyonu orta derecede ve içimi farklı zevk veren bir bira. Ayrıca bardağın sonlarına doğru hafiften Belçika birahanelerini düşünmemek elde değil.

İlk defa içtiğim bu biraya toplamda 80/100 puan veriyor ve iyi (80-84) olarak değerlendiriyorum.


Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.2304 ... to be continued

12 April 2016

Essays on Beer - Efes Pilsen

Bira Üzerine Denemeler - Efes Pilsen


1970 yılı başlarında önce "Efes Pilsen - Hakiki Bira" kısa bir süre sonra da "Efes Pilsen - Bira Bu Kapağın Altındadır" sloganı ile yaşamımıza giren tombul şişe uzun yıllar boyunca yoldaşımız olmuştur. Hemen her zaman pek çok evin balkonunda bulunan en az 2 adet depozitolu şişe akşam babalar eve geldiğinde çocuklar tarafından bakkaldan doluları ile değiştirilirdi. Bu şişenin çok amaçlı kullanımı insanımız tarafından kısa zamanda keşfedilmiş ve mutfakdan salona bahçeden plaja kadar geniş bir alanda hizmet vermiştir. Yıllar geçtikçe yanına değişik kardeşleri eklenen tombul şişe yurtiçi pazarın % 80 ini ele geçirdikten sonra yurtdışına açılmıştır. Yurdumuzu ziyarete gelen turistlerin yollarda gördükleri Maşallah yazılı kamyonlardan sonra en sık karşılaştıkları nesne olmuştur. Zaman zaman yurtdışında yaşayan ya da yurtdışına yolu düşüp de birahanelerde kendisiyle karşılaşanların, memleket hasretinden midir bilinmez, duygusal anlar yaşadıkları rivayet edilmektedir. Arkadaş şişede durduğu gibi durmayıp uluslararası yarışmalarda madalyalar kazanmış, basket takımı ile başarıdan başarıya koşmuş ve festivaller başta olmak üzere pek çok etkinliğe destek olmuştur. Etiketinde yazmasına karşın şeker içerip içermediği üzerindeki konuşmaların sonu gelmemiş farklı fabrikalarda üretilen biraların lezzetleri üzerine derin tartışmalar yaşanmıştır. 2014 yılında uygulamaya konan alkollü içecekler reklam yasakları öncesindeki son Efes Pilsen reklamında kullanılan etiketsiz tombul şişe ise bazılarına kapak olmuştur.


Anadolu Efes Biracılık tarafından Türkiye'de üretilen German Pilsener türündeki bu biranın etiketinden su, arpa maltı, pirinç, şeker, CO2, şerbetçiotu ve maya ile % 5 oranında alkol içerdiğini okuyorum. Buzdolabından çıkarıp bardağa doldurduğumda berrak altın sarısı renkteki bu biranın üzerini 1 parmak kalınlığında beyaz renkte köpük örtüyor. Bardağı burnuma yaklaştırıp yavaş ama derin bir nefes alıyorum. Bu hareketi bir kaç kez tekrarladıktan sonra içime biraz limoni biraz meyvemsi biraz da mayamsı koku doluyor. İlk yudumu ağzımda bir süre tuttuktan sonra yemek borumdan mideme süzülmesine izin veriyorum. Dilimde tatlı-ekşi malt tadı ve hafif burukluk ile arkasından artarak devam eden ancak fazla uzun sürmeyen şerbetçiotunun acılığı. Gövdesi ince, asidite az, karbonasyon orta derecede. Köpüğü arkasında iz bırakmadan yarı yolda bardağı terk ediyor. Bardağın sonlarına doğru her yudum öncesinde derinlerden bal kokusu alıyorum ancak birayı uzun süre bekletmekle ağızdaki acılık artıyor. Rakıyı susuz götürdüğümden mi bilinmez içiminin daha asidik olmasını beklerdim ama sıcak havalarda oldukça ferahlatıcı, insan bira içtiğini anlıyor ve tombul şişeye bakarken eski günlere dalıp gidiyor.

Sonuç olarak bu biraya toplamda 75/100 puan veriyor ve idare eder (70-79) olarak değerlendiriyorum.

Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir.

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.0804 ... to be continued