Bira Üzerine Denemeler - Leffe Blonde
Dur bakalım arkadaş ! Bugüne kadar lager ya da pilsen türünden başka bira içmediysen ve ale sözcüğünü yalnızca kare bulmacalardan hatırlıyorsan derin bir nefes alıp duracaksın çünkü biranın kutsal topraklarından gelen bir şeyle karşılaşmak üzeresin ! Bak bakalım ne yazıyor şişenin üzerinde : Leffe ve genellikle aynen yazıldığı gibi lef-fe diye okunur. Leffe bir abbey birasıdır ama bir trappist birası değildir ya da her trappist birası abbey birasıdır ama her abbey birası manastırda üretilmez. Bu noktada devreler fazla ısındıysa kasmayın, biranızdan bir yudum alıp okumaya devam edin ve güzel günler göreceğiz çocuklar diye mırıldanırken havalanacak mutlu bir yusufçuğu düşleyin J
Leffe Manastırı Premonstratensian rahipler tarafından 1152 yılında Belçika'nın güneyindeki Dinant şehrinde Meuse ırmağı kenarında kurulmuş ve 1240 yılına gelindiğinde yönetimdeki rahiplerin kararıyla önceleri hacıların sağlığı için daha sonra manastırın masraflarına katkı amacıyla bira üretimine başlanmıştır. Manastır 1460 yılında sel 1466 yılında yangın ve 1735 yılında konaklayan askerler tarafından kısmen tahrip edildikten sonra Fransız Devrimi'ni takiben 1794 yılında boşaltılarak kaderine terkedilmiştir. 1902 yılında rahipler geri dönmüş ancak yeni manastırın kurulması 1929 yılına kadar devam etmiştir. 1. ve 2. Dünya Savaşları döneminde bira üretiminde kullanılan malzemelerin çoğu eritilerek silah yapımında kullanılmış ancak bu özel biranın kuşaktan kuşağa aktarılan formülü ve üretim teknikleri unutulmamıştır. Manastır, geçmişden gelen bu bilgi birikimini kullanarak, 1952 yılında türünün ilk örneği sayılan bir anlaşmayla Lootvoet Biracılık ile Leffe biralarının ortak üretimine başlamıştır. Zamanla gerçekleşen şirket satın almaları ve birleşmeleri sonucunda bugün Leffe serisi biraların tamamı uluslararası bira devi AB InBev bünyesinde yer alan InBev Belgium tarafından Belçika'nın Leuven şehrindeki Stella Artois tesislerinde üretilmektedir.
"Babasının kızının" babasına yılbaşı hediyesi olarak uygun gördükleri bavul içinden birer birer dışarı çıkarken geç oldu ama güç olmadı diye düşünüyordum. Gerçi bir kısmını market raflarından tanıyordum ama bardaklar kaymaklı ekmek kadayıfı gibi cuk oturdu. Şişeler ve bardaklarla bir kaç gün bakıştıktan sonra bir sabah elim Blonde'a uzandı, yavaşca alarak buzdolabının kapağına koydum. Bardaklardan birini durulayıp kuruladıktan sonra bilgisayarın başına geçip beklemeye başladım. Günlük standart turumu tamamladığımda saate baktım - Tanrım zaman geçmiyor ! Evin içinde sanki havalandırma avlusundaymışım gibi dolanırken hanım elime listeyi tutuşturunca rahatladım. Kısa zamanda giyinip kendimi sokaklara vurdum ve bakkal manav market derken alışverişi tamamlayıp eve döndüm. Buzdolabına yönelip şişenin kıvama geldiğini gördükten sonra şişe bardak ve açacak üçlüsüyle birlikte balkona çöktüm.
Abbaye de Leffe SA tarafından Belçika'da üretilen Belgian Pale Ale tipi bu biranın kapağını açıp yavruyu bardağa attığımda ortama kadınların meyve çayları benzeri biraz limoni, biraz yabani meyvemsi, biraz isli ve biraz da baharatlı bir koku yayıldı. Berrak koyu altın sarısı renkteki biranın üzerini örten 2 parmak kalınlığındaki kremsi köpük arkasında ince dantel formasyonu bırakarak bardağın yarısına gelmeden kayboldu. İlk yudumda ağızda böğürtlen ağırlıklı kır meyveleri, biraz karanfil ve ekşi-tatlı maya tadı alınıyor. Arkasından olaya damaktaki karamel, vanilya ve derinden muz aroması eşlik ediyor. % 6.6 alkol oranı ve şerbetçiotu acılığı bu koku ve tad cümbüşü arasında inanın kayboluyor. Orta gövdeli, asiditesi az, karbonasyonu orta derecede ve içimi farklı zevk veren bir bira. Ayrıca bardağın sonlarına doğru hafiften Belçika birahanelerini düşünmemek elde değil.
İlk defa içtiğim bu biraya toplamda 80/100 puan veriyor ve iyi (80-84) olarak değerlendiriyorum.
Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.
Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !
Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir
In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.
doctor's log : stardate 2016.2304 ... to be continued
No comments:
Post a Comment