Search This Blog

26 April 2016

Essays on Beer - Leffe Brune

Bira Üzerine Denemeler - Leffe Brune


Dinant şehrindeki Leffe Manastırı Meuse nehrinin doğu yakasında yer alırken Maison Leffe ise nehrin batı yakasında yüksekçe bir tepe üzerinde yer almaktadır. Tahmin edilenin aksine eski ya da yeni Leffe Manastırı ile ilgisi bulunmamaktadır. Ancak yeniden düzenlenen eski bir Dominican manastır-yetimhane binasının otel ve restoran dışındaki bölümünü oluşturmaktadır.



Mevsimine göre değişmekle birlikte müze pazartesi ve özel günler dışında hergün açıktır. Biracıların ve kültür turlarının Belçika'da sıklıkla uğradıkları yerlerden biridir. Leffe'nin tarihçesi ile biracılığın obje ve görsellerle anlatıldığı bölümden sonra kapalı ya da açık mekanlarda bira tadımı yapılmakta çıkışta ise 1 adet Leffe bardağı hediye olarak verilmektedir.



Zamanı geldiğinde şişeyle birlikte masanın başına oturduğumda sarışında duyduğum heyecanın bir parça gerilediğini farkettim. Abbaye de Leffe SA tarafından Belçika'da üretilen Belgian Dark Ale tipi bu bira için neden kendi bardağını kullanmadım bilmiyorum ama bardağı ışığa tuttuğumda biranın berrak kahve renkte olduğu ve içindeki kabarcıklar kolaylıkla farkediliyordu. Üzerinde yer alan 3 parmak kalınlığındaki krem renkte vakuoler köpük daha bir yudum almadan sanki alçalmaya başlamıştı. Bardağa yaklaştığımda biraz meyvemsi biraz şekerli ama daha çok karamelden zengin bir aroma burnumdan ciğerlerime kadar ulaştı. İlk yudumda baskın şeker kokusu yerini hafif ekşi maya ve dumanlı meyveler ile derinden muz ve karanfil tadına bıraktı. Şerbetçiotuna ne oldu diye düşünürken arkadan hafif acılık ve tekrar belirgin karamel tadı ortaya çıktı. Köpük hızla irtifa kaybederek arkasında bıraktığı belirgin dantel formasyonu ile bardağın yarısına doğru gözden kayboldu. Düşük asidite, orta derecede karbonasyon ve % 6.5 alkol içeren hafif-orta gövdeli biranın içimi keyifli.

Karamel baskın bu biraya toplamda 80/100 puan veriyor ve iyi (80-84) olarak değerlendiriyorum.



Not : Biralar hakkındaki farklı görüş, düşünce ve kanaatleri Beer Advocate ve Rate Beer ile Bira Sevdası ve Beerader sitelerinde bulabilirsiniz.

Bu yazıda araştırma ve inceleme sonucunda elde edilmiş kişisel kanaatler düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında paylaşılmıştır. İçeriğinde önerme, özendirme, tanıtım, reklam ve öküz altında buzağı bulunmamaktadır. Atın ölümü arpadan olsun, azı karar çoğu zarar ya da bi kereden bişey olmaz demeyin. Siz doktor'un dediğini yapın yaptığını yapmayın. İçseniz de içmeseniz de alkol sağlığa zararlıdır !

Bu yazının hazırlanmasında internet kaynaklarından yararlanılmıştır ve kullanılan görsellerin tüm hakları sahiplerine aittir

In the preparation of this paper was benefited from internet sources and all rights of the images belong to their respective owners.

doctor's log : stardate 2016.2604 ... to be continued

No comments:

Post a Comment